FOTORADARY

Rozmowy na temat moto-tekstow i przepisow PoRD

Moderatorzy: Qcyk, WS

Awatar użytkownika
Barshy
Znajomy
Posty: 20
Rejestracja: 16 września 2011, 20:30
Imię: Bartek
Sprzęt: YAMAHA R125
Lokalizacja: Pod Krakowem

FOTORADARY

Post autor: Barshy » 5 października 2011, 23:59

Na forum łódzkich motocyklistów znalazłem ciekawa fotkę
Obrazek

http://motocykle-lodz.pl/uploads/imgs/f ... 1326_o.jpg jakby nie działał obrazek.

Na jakiej podstawie oni wysłali PRAWIDŁOWO zdjęcie do motocyklisty zrobione "od przodu"?

I czy nie wiecie, czy wszystkie fotoradary na wyjeździe zakopianka z krk są załadowane?

Awatar użytkownika
nitrox89
KGP 160
KGP 160
Posty: 499
Rejestracja: 3 kwietnia 2009, 21:00
Sprzęt: スズキバンディット
Lokalizacja: KRA(N)
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: nitrox89 » 6 października 2011, 07:31

Za fotoradarem stał patrol i spisał blaszki? Ale przy 240 to by bylo trudne... Coś mi sie wydaje ze to zdjecie to fake ;)
Nie mam czasu

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod
Posty: 2194
Rejestracja: 28 października 2008, 20:07
Sprzęt: KTM 690 SMC R
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Policho » 6 października 2011, 07:58

Coś mi się wydaje, że zdjęcie nie może być podstawą do nałożenia mandatu, ponieważ jest na nim więcej niż jeden pojazd.
Po drugie gdyby prędkość zmierzona była 239km/h to licznikowe byłoby ok. 260km/h. Coś mi ich pozycja na moto przy takiej prędkości nie pasuje, a nie widać aby hamowali.
części zamienne - multimoto@o2.pl

Awatar użytkownika
Christiano
GP
GP
Posty: 409
Rejestracja: 3 czerwca 2008, 16:53
Imię: Krystian
Sprzęt: Litr kawy
Lokalizacja: krakuff
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Christiano » 6 października 2011, 08:20

Takie zdjęcie to 5min w Photoshopie ;-)
pzdr
Christiano alias christiano_

Awatar użytkownika
Ezechiel
GP
GP
Posty: 426
Rejestracja: 3 lipca 2011, 23:14
Imię: Wojtek
Sprzęt: Gix ;)
Lokalizacja: Kraków/Tarnów

Re: FOTORADARY

Post autor: Ezechiel » 6 października 2011, 10:30

Christiano pisze:Takie zdjęcie to 5min w Photoshopie ;-)
Dokładnie tak! :D Sam takie robiłem na jajca koledze. Poza tym jest tak jak napisał Policho, jest więcej pojazdów na zdjęciu, a zgodnie z przepisami takie zdjęcie jest nieważne.

Jeżeli jechali kolo 240km/h to jak osobiście mam (niestety zły) nawyka jazdy blisko poprzedzającej mnie osoby ale przy tej prędkości to ta ostatnia osoba to dla mnie kamikadze :D

Ogólnie fake fajny ale słaby :D

Awatar użytkownika
Kefirek
KGP 45
KGP 45
Posty: 160
Rejestracja: 24 września 2005, 23:07
Sprzęt: ES 250/0 GSF600
Lokalizacja: okolice Wieliczki
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Kefirek » 6 października 2011, 11:49

I czy nie wiecie, czy wszystkie fotoradary na wyjeździe zakopianka z krk są załadowane?
żółtek na wysokości przystanku MPK aktywny od bodajże 2-3 miesięcy i cyka foty. Często przebywam w tamtym rejonie także widzę jak w nocy wali lampa błyskowa ;). Jeśli chodzi o inne to jak jeździsz tamtędy często do pracy/szkoły to odpuść sobie raz zapierdzielanie i przyglądnij masztom, jeśli jest załadowany widać będzie w szybce obiektyw fotoradaru. Nie trzeba się zbytnio wpatrywać nawet.
Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach....

Awatar użytkownika
hajdas
KGP 80
KGP 80
Posty: 298
Rejestracja: 27 sierpnia 2011, 15:02
Imię: Łukasz
Sprzęt: Ortopedyczny
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: hajdas » 6 października 2011, 12:15

a ja zapytam z ciekawosci jak to jest gdy na moo fotoradar cyknie od przodu bo niby nie ma blachy ale no niewiem wole sie dowiedziec

Katarina
KGP 160
KGP 160
Posty: 431
Rejestracja: 26 czerwca 2009, 15:44
Imię: Kasia
Sprzęt: Kawasaki er6n
Lokalizacja: Kraków NH/ Ropczyce
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Katarina » 6 października 2011, 12:26

Jak Ci pstryknie od przodu na moto, to raczej nic :) Przecież nie ma tablicy... A jest dużo motocykli o takim samym malowaniu ;)
Kierowcy także nie widać, bo masz kask.

PS. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :)
Katarina:)

Motocykl jest jak media markt -nie dla idiotów...

Awatar użytkownika
Martyna
KGP 200
KGP 200
Posty: 788
Rejestracja: 14 stycznia 2011, 10:24
Imię: Martyna
Sprzęt: różne :P

Re: FOTORADARY

Post autor: Martyna » 6 października 2011, 13:05

hajdas pisze:a ja zapytam z ciekawosci jak to jest gdy na moo fotoradar cyknie od przodu bo niby nie ma blachy ale no niewiem wole sie dowiedziec
Jak to co? Wtedy powołują specjalną komisję, która znajduje delikwenta mniej więcej na takiej zasadzie: KLIK

Awatar użytkownika
hajdas
KGP 80
KGP 80
Posty: 298
Rejestracja: 27 sierpnia 2011, 15:02
Imię: Łukasz
Sprzęt: Ortopedyczny
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: hajdas » 6 października 2011, 13:11

czyli rozumiem ze nie ma obaw jak chyci od przodu, chociaz i tak lepiej zwolnic

Awatar użytkownika
Martyna
KGP 200
KGP 200
Posty: 788
Rejestracja: 14 stycznia 2011, 10:24
Imię: Martyna
Sprzęt: różne :P

Re: FOTORADARY

Post autor: Martyna » 6 października 2011, 13:20

Oczywiście lepiej zwolnić! Przecież opisałam Ci system. Np. w szybie samochodu, który za Tobą jedzie i będzie na zdjęciu, może się odbić Twoja rejestracja :terefere:

Awatar użytkownika
Kefirek
KGP 45
KGP 45
Posty: 160
Rejestracja: 24 września 2005, 23:07
Sprzęt: ES 250/0 GSF600
Lokalizacja: okolice Wieliczki
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Kefirek » 6 października 2011, 14:40

nie ma obaw jak Ci pstryknie stacjonarny. Przy przenośnym gdy obsługa siedzi gdzieś w krzakach mogą spisać blachy i dostaniesz wezwanie pocztą. W przypadku tłumaczeń że to nie Twój że wszyscy w okolicy tacy mają usłyszysz, że w przypadku odmówienia i sprawy w sądzie osoby które spisały nr będą wezwane jako świadkowie przeciw tobie. Przekonałem się na własnej skórze o tym w SM w Niepołomicach, także nie są to bajki że wujek kuzyn ciotki słyszał :p

pisałem o tym już gdzieś na forum.
Życie nie jest mierzone liczbą oddechów, ale liczbą momentów, które zapierają nam dech w piersiach....

Awatar użytkownika
Landor
KGP 110
KGP 110
Posty: 369
Rejestracja: 30 kwietnia 2010, 00:12
Imię: Jurek
Sprzęt: B12 S 2001
Lokalizacja: Kraków/Trzebinia/Chrzanów

Re: FOTORADARY

Post autor: Landor » 6 października 2011, 15:00

Policho pisze:zdjęcie nie może być podstawą do nałożenia mandatu, ponieważ jest na nim więcej niż jeden pojazd.
Zgadza się :)
Tu jest jeden pojazd: http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=sSpu5O7Z4fI czy to już podstawa hie hie hie ? ;)
www.gcstuning.pl
był B6 był B12 :(JEST B12 :D

Awatar użytkownika
Barshy
Znajomy
Posty: 20
Rejestracja: 16 września 2011, 20:30
Imię: Bartek
Sprzęt: YAMAHA R125
Lokalizacja: Pod Krakowem

Re: FOTORADARY

Post autor: Barshy » 6 października 2011, 15:54

Policho pisze:Po drugie gdyby prędkość zmierzona była 239km/h to licznikowe byłoby ok. 260km/h. Coś mi ich pozycja na moto przy takiej prędkości nie pasuje, a nie widać aby hamowali.
Testowałeś?
Zaniża zawsze ok.20km/h czy to procentowo, że np przy 70 (nie łapie do 80) moge jechać 87?

Awatar użytkownika
Policho
mod
mod
Posty: 2194
Rejestracja: 28 października 2008, 20:07
Sprzęt: KTM 690 SMC R
Lokalizacja: Małopolska
Kontakt:

Re: FOTORADARY

Post autor: Policho » 6 października 2011, 16:14

Barshy pisze:
Policho pisze:Po drugie gdyby prędkość zmierzona była 239km/h to licznikowe byłoby ok. 260km/h. Coś mi ich pozycja na moto przy takiej prędkości nie pasuje, a nie widać aby hamowali.
Testowałeś?
Zaniża zawsze ok.20km/h czy to procentowo, że np przy 70 (nie łapie do 80) moge jechać 87?
Poniekąd testowałem na torze i przy dużych prędkościach przekłamanie może dochodzić 7-10%, przynajmniej w moim moto. W samochodach jest to zazwyczaj ok. 4% przy 100km/h. Włącz GPS w aucie i porównaj ze wskazaniami licznika. Liczniki zawsze zawyżają mniej lub więcej.
Radary mierzą prędkość rzeczywistą, a nie licznikową, ale pewnie też są obarczone błędem w jakimś procencie.

Powyższe z moich doświadczeń.
części zamienne - multimoto@o2.pl

ODPOWIEDZ